A kiváltó okokat három csoportba oszthatók:

  1. Rosszul szabályozott immunválasz. Emellett szól a családi halmozódás, a stressz szerepe, a HIV fertőzésben megjelenő afták.
  2. A nyálkahártya védőgát funkciójának csökkenése. A fekélyek kialakulása a szájnyálkahártya vastagságának csökkenésével is kapcsolatban áll. Többnyire olyan helyeken alakul ki, ahol a hám el nem szarusodó, az ajak belső felszínén, a szájfenéken, a nyelv alsó felszínén, a pofa nyálkahártyáján. A nyelv felső részén, az ínyen és a szájpadláson viszonylag ritkán fordul elő. A szájnyálkahártyát ért sérülések, melyeket okozhat törött fog, éles szélű tömés, nem megfelelően illeszkedő fogpótlás, fogkő, fogszabályozó, fogászati kezelések, injekciók, túl kemény fogkefe, kemény ételek (pirítós, chips) is állhatnak a háttérben. A nyálkahártya vastagsága hormonális hatással is kapcsolatban áll. Kimutatható kapcsolat van a menstruációs ciklus során bekövetkező hormonszint változás és az afták kialakulása között is.
  3. Antigénekre való fokozott érzékenység. A fekély lehet allergia megnyilvánulása bizonyos ételekre pl. csokoládé, kávé, eper, tojás, dió, mogyoró, paradicsom, sajtok, citrusfélék vagy tartósítószerekre. Fahéjaldehid, fogkrémekben és szájöblítőkben alkalmazott natrium laruil szulfat, erősen savas ételek is hasonló hatásúak lehetnek.

Aftaképződés társulhat lisztérzékenységhez, gyulladásos bélbetegségekhez feltehetőleg a betegséghez kapcsolódó felszívódási zavar miatt. Kapcsolódhat vérképzőszervi betegségekhez, vas, folsav és B12 vitaminhiányhoz is.

Mindmáig oki kezelés nem, csak tüneti kezelés lehetséges, amely leginkább a fájdalom és a gyulladás csökkentésére a gyógyulási folyamat elősegítésére korlátozódik. Elsősorban a helyi kezelés jelenti

Megelőzésként elsősorban a szájnyálkahártya sérüléseinek elkerülése, rendszeres fogászati kontroll, az ismert kiváltó tényezőként szereplő élelmiszerek kerülésével érhetünk el eredményt.

Bár az afta nem fertőző betegség mégis fontos a személyes higiéniai betartása, a pohár, evőeszköz, fogkefe közös használatának elkerülése. A jó szájhigiénia a fekélyek másodlagos fertőzésének megelőzésében is fontos szerepet játszik.

Afta

Megjelenése:
fehér színű, fájdalmas fekélyek a szájüregben
(íny, ajkak belső fele, nyelv alatt)

Az afta a nem fertőzéses eredetű szájnyálkahártya fekélyek gyűjtő neveként használatos.
Az elnevezése a görög aphté-égni szóból ered. A szájnyálkahártyán jelentkező gyulladásos udvarral körülvett sárgás, vagy szürkésfehér lepedékkel fedett felületes hámhiányról van szó, melyeknek kiváltásában többféle kiváltó ok szerepelhet.

Hajlamosító tényezők:

szájüregi sérülések

ételallergia, érzékenység

hormonális változások

hiányállapotok
(diéta, vitamin hiány, gyenge immundendszer)

stressz

öröklődő hajlam

Jellegzetes tünetek:

A fekély legtöbbször fájdalmas és gyakran a környéki nyirokcsomók szintén fájdalmas duzzanatával jár együtt. A betegség előjele lehet az égő, szúró érzés vagy viszketés, amelyek néhány órával megelőzik a fekély megjelenését A fájdalom nem mindig arányos a fekély méretével, fizikai érintést követően rosszabbodik, különösen igaz ez bizonyos ételek és italok fogyasztását követően. A fájdalom a fekély kialakulását követő néhány napos időszakban a legrosszabb és a gyógyulás előrehaladtával együtt javul. Elhelyezkedésétől függően a beszéd, rágás, nyelés is fájdalmassá válhat. Előfordulási gyakoriságát 10-60%-ra becsülik. Nőknél gyakoribb. Kiújulásra hajlamos. Az esetek egyharmadában családon belüli halmozódás is előfordul. Régebben vírus fertőzés eredetűnek tartották. Mai ismereteink szerint, kialakulásában nem a fertőzés, hanem különböző kiváltó okokra adott, immunválasz játszik szerepet.

fehér színű, fájdalmas fekélyek a szájüregben (íny, ajkak belső fele, nyev alatt)

akadályozhatja a beszédet

Az afta nem fertőző!

A tünetek enyhítésére és a gyógyulás elősegítése érdekében mindkét esetben használjon Carbosan gélt!

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Az carbosan.hu oldalon megjelenő információk tájékoztató jellegűek és nem helyettesítik a szakszerű orvosi tanácsadást, ezért kérjük, hogy a betegséggel kapcsolatos kérdéseivel valamint panasz esetén forduljon kezelőorvosához!