Herpesz

Megjelenése:
folyadékkal teli hólyagok, idővel kifakadnak és varasodnak

Kiváltó tényezők:

Az ajakherpesz gyakori, vírus által kiváltott megbetegedés. Okozója a Herpes simplex vírus 1-es típusa. Cseppfertőzéssel terjed. Legtöbben már gyermekkorban megfertőződnek. Felnőttek 95%-a hordozza a vírust, de nem mindenkinél jelentkeznek a tünetek. Leggyakrabban az ajakpíron és az ajakpír- bőr határán keletkezik. Első tünete a bőrpír és a viszkető érzés. Ezután égő, viszkető érzés kíséretében 1-3 mm-es, csoportosan, sűrűn egymás mellett elhelyezkedő átlátszó, világossárga folyadékot tartalmazó hólyagocskák jellennek meg. A hólyagok összefolynak, néhány nap múlva felrepednek, fekélyek jönnek létre, melyeken sárgás pörk képződik. A hólyagok megjelenése előtt láz, nyirokcsomó-duzzanat is kialakulhat. A bőrtünetek általában 8–10 nap alatt, a beszáradt hólyagocska helyén kialakult pörk leesése után, heg nélkül gyógyulnak.

betegségek, láz

stressz

hormonális tényezők

gyógyszerek

erős napsugárzás

menstruáció

pszichés tényezők

Jellegzetes tünetek:

láz

nyirokcsomó-duzzanat

fájdalom

általános betegségérzet, levertség

A vírus cseppfertőzéssel terjed, a testi kontaktus (tüsszentés, csók, herpesszel fertőzöttek utáni pohárhasználat) bőven elég az átadás-átvételhez.

A vírus a bőr felső rétegét támadja meg, a bőrön átjutva az idegpályákba kerül. Az első fertőzés után a vírusok a hámban és az V. agyideg dúcaiban tünetmentesen vannak jelen. Bizonyos tényezők hatására újra és újra aktiválódnak. Aktiváló tényező lehet stressz, lázas állapot, napozás, menstruáció, terhesség, helyi irritáció (fogászati beavatkozás).
Az ajakherpesz az emberek egyharmadánál időről-időre kiújul. A kiújulás gyakorisága egyénileg változó, a képződött hólyagok jelentkezhetnek mindig ugyanazon a helyen, de előfordul, hogy minden alkalommal új területen jelennek meg.
A herpesz, bár többnyire ártalmatlan megbetegedés, mégis meglehetősen kellemetlen, mivel visszatérő, fájdalmas és esztétikai szempontból sem túl előnyös.
Mai ismereteink szerint a herpesz megelőzésére nincs lehetőség.
Gyakori kiújulásnál szájon át alkalmazott vírusellenes szerek megelőző használatának hatékonyságáról is megoszlanak a vélemények.
Korai szakban, amikor még a hólyagok nem jelentek meg vírus ellenes krémek használatáról számolnak be pozitív eredménnyel.
A már meglévő hólyagok gyorsabb gyógyulását helyileg alkalmazott krémekkel segíthetjük, melyeknek fájdalomcsillapító és hámosodást elősegítő hatásuk van.
A hólyagok váladéka és a megszáradt pörk is fertőz, ezért a hólyagos területtel és környékével való érintkezést kerülni kell, az érintett területre használt krémek használata után alapos kézmosás szükséges. Különösen fontos figyelni kontaktlencse használatakor a lencse behelyezése előtti kézmosásra.
Mivel újszülöttek fokozottan érzékenyek a fertőzésre a velük való érintkezés során is fokozott elővigyázatosság szükséges.
Közös használatú, evőeszköz, pohár, kozmetikai cikkek, törülköző is átviheti a fertőzést emiatt ezek közös használatát kerülni kell.

A tünetek enyhítésére és a gyógyulás elősegítése érdekében mindkét esetben használjon Carbosan gélt!

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Az carbosan.hu oldalon megjelenő információk tájékoztató jellegűek és nem helyettesítik a szakszerű orvosi tanácsadást, ezért kérjük, hogy a betegséggel kapcsolatos kérdéseivel valamint panasz esetén forduljon kezelőorvosához!